teisipäev, november 01, 2011

alla bocca acquitrino ;)

Ma poleks kunagi arvanud, et ma satun kunagi itaalia keeles Rooma ajalugu lugema.. Mitte et sellest midagi meelde jääks, aga kui me peame valmistuma jutustama ühe dei 12 imperatori eluloo ja ta headest-pahadest tegudest, siis võiks vähemalt natukenegi taustale pihta saada. Nüüd on taas näha, kui kasulikud meie ajalootunnid ja -loengud on olnud minu vastuvõtmatule ajule, mis kõik kui pudru ja kapsad segi keerab. Ja mis kasu on sellest, kui saad teada, et see oli tolle valitseja ajal, too tolle ajal, kui lõpuks ikka meelde ei jää, kes enne ja kes siis tema järel oli. Meil on siin üks tekst, kus laps tuli koju ja oli mures, et ei saanud aru, kes selle Rooma siis asutas ja kes see Cesare veel oli, ja siis issi hakkas talle seletama. Lihtsalt ja lapsele arusaadavalt (kuigi järgmisest tekstist oli näha, et ta on siukeste minusuguste kalduvustega ja hea ettekujutusvõimega, sest küll lõpuks tappis Romolo Cesare ja roomlased vallutasid Aasia ja Ameerika ja asutasid ajalehe "la Repubblica" jne), nii et isegi minul loksub natuke paika. :)
Kuna me peame sellest jutust lühikokkuvõtte tegema, siis ma avastasin huvitava võimaluse selle kirjutamiseks: võtad google translate'i lahti, ja mitte ei hakka teksti eesti või inglise keeles sisse toksima, et siis vigast vastu saada, vaid kirjutad itaalia keeles ja siis paned sihtkeeleks inglise (sest eesti keelde tuleb alati vigasem), ja vaatad, kas tuleb midagi enam-vähem välja:)
Lingvistiline meelelahutus missugune.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

The voyage of Evershine Builders was flagged off in 1960. As time changed and the expectations of the people underwent change. Evershine has kept pace with time, by moulding their endeavour and ideologies to suit the need of the hour.